امروز: جمعه 10 فروردین 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

پیدایش تصور ناسازگاری علم و دین

پیدایش تصور ناسازگاری علم و دین دسته: معارف اسلامی
بازدید: 1 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 12 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 23

از بحران های خطرناك فكری و عقیدتی نسل جدید، تصور ناسازگاری دین و دانش است كارگزاران این اندیشه‌ی موهوم، مردم و بخصوص نسل جوان را با آب و تاب فراوان به كنار گذاشتن اعتقادات و آداب دینی و بی اعتنایی و بی بند و باری نسبت به مسائل مذهبی فرا خوانند و چنین می پندارند كه وقتی جامعه می تواند در دانش و تمدن پیشرفت كند كه دست از عقاید دینی برداشته و مبانی م

قیمت فایل فقط 15,600 تومان

خرید

فهرست مطالب

عنوان

صفحه

مقدمه................................

پیدایش تصور ناسازگاری علم و دین...... 1

معنای علم و دین...................... 1

تقسیم دورانهای جامعه................. 2

كتابهای كلیسا قابل قبول نبود......... 2

آیات قرآن در زمینه‌ی علوم مختلف....... 3

رابطه علم و معجزه.................... 4

چگونه علمی  در اسلام واجب است......... 6

نظری به تاریخ علوم در اسلام........... 8

تاریخ علوم اسلام در كتاب.............. 10

نمونه هایی از آراء و پیشرفتهای علمی مسلمین  12

منابع و مأخذ:

كتاب علم دین

نوشته: شهید دكتر محمدجواد باهنر


بسم رب الشهداء و الصدیقین

بخش اول: پیدایش تصور ناسازگاری علم و دین

از بحران های خطرناك فكری و عقیدتی نسل جدید، تصور ناسازگاری دین و دانش است. كارگزاران این اندیشه‌ی موهوم، مردم و بخصوص نسل جوان را با آب و تاب فراوان به كنار گذاشتن اعتقادات و آداب دینی و بی اعتنایی و بی بند و باری نسبت به مسائل مذهبی فرا خوانند و چنین می پندارند كه وقتی جامعه می تواند در دانش و تمدن پیشرفت كند كه دست از عقاید دینی برداشته و مبانی مذهبی را در هم بشكند.

بخش دوم: معنای علم و دین

علم به اصطلاح جدید خود عبارت از درك قانونی است كه براساس تجربه و مشاهده حسی بدست آمده باشد، گر چه در معنای گذشته اش هر نوع واقع بینی و جهان شناسی بود كه از راههای گوناگون به دست آید و شامل مسائل غیر حسی و نیز اجتماعی و اخلاقی و حقوقی هم می گردید، اما در همین معنای خاص جدید هم، علم یكی از بزرگترین مسائل و روشنترین راهها برای ایمان پایدار و ریشه دار به خدای حكیم و جهان آفرین است، چه شناخت جهان هر چه اصولی تر باشد آنچنان كه یقین بیشتری ایجاد كند، بهتر می تواند، نظم و هماهنگی و استحكام و آراستگی جهان را معرفی كند و به سوی خدای بینا و بصیر و مدبر رهنمون باشد. بنابراین، بزرگترین راهنمای ایمان به خدا همین علوم طبیعی و تجربی است. با وجود این، گاهی با كمال تأسف از دین چنین تعبیر می كنند دین یك سلسله مطالبی است كه با عقل و منطق قابل توجیه و سازگار نیست و به قول نهرو یكی از استادان اروپایی خود نقل می كند: دین عبارت از ایمان داشتن به مطالبی است كه علم از پذیرش آنها خودداری می كند.

بخش سوم: تقسیم دورانهای جامعه

جمعی به اصطلاح جامعه شناس تحققی و اثباتی، از قبیل «اگوست كنت» و پیروان وی، دین را با 2 درجه فاصله از علم قرار داده اند و چنین پنداشته اند كه بشر از دوران دین و توجه به افسانه ها و خرافات به دوران فلسفه پا گذاشته و پدیده های جهان را از طریق فكر و عقل محص (بدون كمك تجربه و مشاهده) توصیه نموده است و پس از طی این دوران طولانی بار دیگر از دوران فلسفه پا به دوران علم گذاشته است و تنها تجربه را راه وصول به واقعیات شناخته است، در نتیجه به قول آنان دوران علم و تجربه 2 مرحله از دوران دین مترقی تر است.

بخش چهارم: كتابهای كلیسا قابل قبول نبود

گذشته از رفتار ناهنجار و خفقان عمومی مطالبی كه بنام مطالب دینی در كتابها نوشته شده بود از نظر دانشمندان سبك و بی معنی می نمود، و از این نظر عقیده آنانرا به این مطالب سست می كرد:

در كتاب تورات موجود چنین می خوانیم:

1- آدم حرف شیطان را شنید و با خوردن از درخت، عقل یافت و به خوبی و بدی پی برد با اینكه خدا گفته بود نخور كه خواهی مرد.

2- خدا به آدم و هوا گفت كی به شما فهماند كه ؟؟ هستید، آیا از درخت خورده اید؟ برای اینكه ممكن است پی درخت زندگی رود و از آن هم بخورد و دیگر مرگ نداشته باشد. ناچار او را از بهشت بیرون كرد.

3- خدا در كنار دریا با یعقوب كشتی گرفت و یعقوب او را به زمین كوفت. یا در انجیل می خوانیم «وقتی عیسی به آسمان رفت در سمت راست خدا جلوس كرد».

آیات قرآن در زمینه‌ی علوم مختلف

قرآن در زمینه مسائل علمی تجربی پیش بینی ها و اشاراتی دارد و مخصوصاً توجه به آراء موجود فلاسفه و دانشمندان آن زمان، این پیش بینی ها بسیار ارزنده و قابل توجه است،‌و خود یك نوع معجزه محسوب می

شود و ما اكنون نمونه هایی از این آیات علمی را در زمینه های مختلف از نظر می گذرانیم:

الف) در زمینه خلقت جهان

اولم یرالذین كفروا ان السماوات و الارض كانتا رتقا فقتناهما (سورة انبیاء – 30)

آیا مردمی كه حق را انكار كردند و كافر شدند توجه نكرده اند كه آسمانها و زمین به هم پیوسته بودند و ما آنها را از هم جدا ساختیم.

مقصود:

شاید بتوان از این آیه استفاده كرد كه روزگاری تمام كرات آسمانی بصورت توده ای به هم پیوسته بوده اند و رفته رفته بدینگونه درآمده اند.

ب) ارتباط كرات آسمانی:

الله الذی رفع السماوات بغیر عمد ترونها (سورة رعد – 2)

خداست كه آسمانها را بدون ستونی كه آنرا ببینید برافراشت.

قیمت فایل فقط 15,600 تومان

خرید

برچسب ها : پیدایش تصور ناسازگاری علم و دین , معنای علم و دین , رابطه علم و معجزه

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر